Haptotherapie leert je om je lichaam beter te voelen. Onverwerkte emoties en stress hebben veel invloed. Wij horen vaak; ‘ ik zit niet lekker in mijn vel’. Door op een betrokken manier aangeraakt te worden maak je weer contact met je lichaam en je gevoel. Haptotherapie helpt bij depressie, burn-out, klachten door de overgang, onverwerkte emoties, rouw, piekeren, slaapproblemen, hoofdpijn en klachten van vermoeidheid.
Door een kind te knuffelen en aan te raken leg je de basis voor een goede emotionele ontwikkeling. Om je emoties in balans te houden is aanraking op latere leeftijd net zo belangrijk. Helaas raken we elkaar als volwassenen nog maar zelden op een vertrouwde manier aan. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat aanraken een positieve invloed heeft op ons gevoel van welbevinden.
Door stress en trauma’s zoals een onveilige jeugd kunnen we het contact met ons lichaam en gevoel kwijtraken. Onverwerkte emoties geven veel klachten zoals depressieve gevoelens, een gevoel van vervreemding, eenzaamheid of (spier)spanningsklachten. Haptotherapie werkt vanuit de affectieve bevestiging. De therapeut laat je via de handen weten dat je er mag zijn en dat alles wat je voelt oke is. Bij een betrokken aanraking leert het lichaam weer tot rust te komen en ontstaat er een gevoel van veiligheid en verbinding. Daarnaast leer je contact te maken met je eigen emoties zoals boosheid, angst of verdriet. Door deze verdieping op te zoeken, wordt je meer bewust van je eigen patronen. Naast de bevestigende aanraking werkt de haptotherapie ook met haptonomische oefenvormen en interactie oefeningen.
Maak van je hele huis een thuis
In de haptotherapie wordt ons lichaam vaak vergeleken met een huis. Net als een huis hoort een lichaam een plek te zijn waar je je veilig voelt en tot rust kunt komen. Ook is een huis een plek waar ruimte is om anderen binnen te laten, maar wel op jouw voorwaarden. We leven in een tijd van veel prikkels waardoor vooral onze cognitieve vermogens worden aangesproken. Resultaat hiervan is vaak dat we (te)veel denken, we zitten fulltime in ons hoofd. Je zou dus kunnen zeggen dat we vooral veel op zolder zitten. Ons gevoelsleven, dat wat zich afspeelt in de rest van het lichaam lijken we compleet over het hoofd te zien. Bijna een heel huis waar we niet naar omkijken. Aanraking en andere haptonomische oefenvormen helpen je om weer in contact te komen met je gevoel en het volledige huis weer te bewonen. Zo ontstaat er weer balans tussen lichaam en geest.
Kan helpen bij:
- Moeite met voelen en aangeven van grenzen.
- Problemen met intimiteit en nabijheid.
- Onrustig en opgejaagd gevoel.
- Overgangsklachten.
- Depressieve gevoelens.
- Slaapproblemen.
- Burn-out of overspannenheid.
- Een negatief zelfbeeld.
- Moeite met acceptatie of verwerking van verlies. (rouwverwerking)
“luister naar het fluisteren van je lijf, zodat het niet hoeft te schreeuwen”